Pages

14 Mayıs 2013 Salı

Google I/O 2013'de Yeni Nexus Telefon Görecek miyiz?


Google I/O'ya sadece 1 gün kala tarihinin en az dedikodu üretilen I/O sürecini yaşıyoruz desek yanlış olmaz. Etkinlik başlamadan evvel herkesin en çok merak ettiği sorulardan birine yanıt aramaya çalıştık.

Yeni bir Nexus telefon görecek miyiz?


Dedikodusu az bir I/O süreci yaşıyor olsak da bu kısıtlı olrtamda bile Nexus telefonlarla ilgili birkaç söylenti çıktı. Ama bu defa kaynaklar hiçbir söylentiyi doğrulayamadılar. Etkinlik başlamadan evvel Nexus telefonlarla ilgili söylentileri toparlamaya çalıştık. Böylece etkinlik esnasında gerekli karşılaştırmaları da yapabileceğiz.

Dedikodu 1: Yeni Nexus telefon yok. Nexus 4 Upgrade edilecek

Öncelikle bu dedikodunun yeni Nexus telefon yok kısmı oldukça tuhaf. Önceki senelerden etkinliği takip edenler bilir, her yıl sadece 1 kez düzenlenen devasa bir etkinliktir Google I/O ve Nexus telefonlar özellikle etkinliğin lokomotifidirler. Bu yıl, geçtiğimiz yıllarda Motorola'yı satın alan Google'ın nihayet bir telefon üzerinde tam anlamıyla çalışarak bir X Phone konsepti hazırladığı ile ilgili dedikodulardan güç alan bu yıl Nexus telefon olmayacak teorisi oldukça zayıf. X Phone'un varlığına rağmen hem de. Üstelik yakın zamanda anlaşıldı ki Google X Phone'da arzu ettiği takvimi tutturmayı başaramayıp muhtemelen bu cihazın tanıtımını bu etkinliğe yetiştiremiyor. Yani söylentinin birinci bölümünün gerçeklik payı olmadığını neredeyse söyleyebiliriz. Nexus 4'ün upgrade edilmesine gelirsek; birçok açıdan çok başarılı ve birçok açıdan kasten yapılmış gibi bariz hatalar barındıran LG Nexus 4 için zaten LG ve Google eleştirileri dikkate alarak en çok göze batan kasa aksaklıkları ile ilgili bir donanım güncellemesi yaptı yeni üretilen Nexus 4'ler, arka kısmında kasanın yüzeyden biraz yüksek durmasını sağlayan minik plastik tırnaklar ve biraz daha genişletilmiş bir kamera çerçevesi ile geldi. Sylentinin bu kısmının aslında halen gerçeklik payı olabilir zira Nexus 4'ün donanım olarak halen bariz eksiklikleri mevcut. LTE desteği ve maksimum 16GB hafıza sunabilmesi gibi. İşte, söylentinin bu kısmı özellikle bu konulara değiniyor. Söylentiye göre yeni sürüm Nexus 4'ler
LTE desteği ve 32GB hafızasıyla, Google I/O'da tanıtılacak. Bir diğe güncelleme de rengi ile ilgili. Yıl içerisinde birkaç kez karşımıza çıkan dedikoduya göre de karşımıza bir beyaz Nexus 4 çıkabilir. Buna ait son derece gerçek fotoğraflar gördüğümüzü de göz önünde bulundurursak. Bu kısmı da söylentinin doğru çıkabilir  gibi.

Nexus 5'i Kim Üretecek


Nexus 4'ün piyasaya çıkışından çok kısa bir süre sonra bildiğiniz gibi hem LG hem de Google'dan bu birliktelikten çok memnun kaldıkları ve yeni ürünler üretmeye sürdürecekleri mesajları gelmişti. Bu da Nexus 5'i de LG'nin üreteceği söylentilerini yoğunlaştırdı. Bir süre sonra içeriden sızdırıldığı söylenen bir görüntü de LG Nexus 5'in varlığı ihtimalini epeyce güçlendirdi.

Başta da söylediğimiz gibi elbette doğrulattırılamamış söylentilerden ibaret yine bunlar.


Bununla birlikte birkaç yıl evvel Samsung tarafından üretilen 3. Nexus telefonu Galaxy Nexus kadar memnun kalmadılar LG'nin yaptığı işten. Bu nedenle kullanıcıların çoğunluğu bir Nexus 5 gelecekse bunun LG tarafından yapılmaması gerektiği önünde görüş bildiriyorlar.



Üretici karmaşasıyla ilgili ortaya sürülen dedikodu ve fikirlerin içerisinde mantıklı olan bir görüş ise, her yıl tek bir üreticiye yaptırılan bir tek Nexus telefon yerine birçok üreticiyle aynı anda çalışılması ve her markanın kendi Nexus'unu üretmesi. Kullanıcıların büyük çoğunluğunun öncelikli olarak talep gösterdiği markalar da HTC ve Sony oluyor. Daha önce Google ile Nexus konsepti üzerinde başarılı işlere imza atmış Samsung ve Sony de Nexus dünyasında yer almaya devam etmek konusundaki isteklerini gizlemiyorlar. Firmalar arasında sadece LG şu ana kadar yeni Nexus telefon için çalışacaklarını resmi olarak onaylamış olsa da diğer firmalar da bu konuda dönen dedikoduları en azından yalanlamak gibi bir girişimde bulunmadılar.

Yarından itibaren başlayacak Google I/O 2013'de karşılacağımız birçok sürpriz olabilir, ama gerçekleşmesi zor olasa da telefon tanıtılmayacağı gibi bir sürprizle de karşılaşabiliriz. Sabırsızlıkla beklemeye devam edip birkaç gün içerisinde soruların cevabını alacağımızı umuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder