Pages

26 Haziran 2013 Çarşamba

Google Edition Telefonlar Play Store'da Satışta

Bu yıl henüz yeni bir Nexus cihaz duyurmayan Google'ın I/O 2013 etkinliği ile birlikte, boş durmayıp piyasadaki popüler Android telefonlarla Nexus deneyimini birleştireceğini öğrenmiştik.

I/O2013'de duyurulan bu yeni girişimin ilk olarak Samsung'un en yeni amiral gemisi Galaxy S4 üzerinde uygulanacağı haberinin ardından çok zaman geçmeden HTC'nin yeni ve popüler modeli HTC One için de bir Google Edition hazırlandığını buradan sizlere daha önce duyurmuştuk.

Kastedilen "Google Edition" kavramının eklentisiz, üreticilerin kendilerine özel yazılımlar olmadan "saf Android" deneyimi sunduğunu söylemiştik daha önce. Bildiğiniz gibi bu deneyimi şu ana kadar piyasada bir tek Nexus cihazlarla yaşayabiliyordu kullanıcılar.

Bununla birlikte bazı endişeler de söz konusu. Saf Android deneyimi ile kullanılan bu cihazlar, misalen Samsung Galaxy S4 için konuşmak gerekirse normalde cihazla birlikte gelen ve cihazın özel donanımını kullanan özel Samsung yazılımından mahrum olacaklar. Bu da  Google Edition cihazların, cihazın orijinal halini diğer cihazlardan ayıran bazı temel yeniliklerden mahrum olacakları anlamına eliyor. Yine Galaxy S4 ile örneklemek gerekirse Air Gestures misalen Galaxy S4 Google Edition üzerinde kulllanılamayacak bu durumda. Kullanıcılar her ne kadar Nexus cihazlarla yaşadıkları deneyimden memnun kalsalar da temel yeniliklerinden en azından şimdilik mahrum görünen bu cihazları bu halleriyle kullanmak isteyecekler mi sorusu zihinleri kurcalıyor. Bu soru işaretleri HTC One için de aynı şekilde geçerli olmakla birlikte, telefonun en büyük ayrıcalıklardan biri olan harika hoparlör tasarımını hakkını verecekşekilde kullanılan Beats Audio sistemi, HTC One Google Edition'da da desteklenmiş. Yine de sevilen özelliklerden yoksun kalmak durumu halen söz konusu. Sevilen Sense arayüzü gibi ya da bu cihaza özel hazırlanmış cihazın giriş ekranını süsleyen Blinkfeed yazılımı gibi.

Belki zamanla yazılımsal olarak da bu özellikler saf Android'in üzerine eklenecek. Bunun birlikte artacak driver gereksinimi ise, yeni nesil Google Edition cihazların sözde "saf Android" sunuyor olmalarına karşın bu eklentilerle birlikte, diğer Nexus cihazlarla aynı hızda güncellemeleri alamayacağı kaygısını yoğunlaştırıyor. Fiyat olarak da Nexus cihazların avantajına tam olarak sahip olmayacakları da kullanıcıları tereddütte bırakacak gibi duruyor.

Cihazlar halihazırda Play Store'da satışa sunuldu, link vermiyoruz çünkü bildiğiniz gibi, Play Store'un bu kısmı bildiğiniz gibi halen ülkemize kapalı durumda. Yani bu cihazları Play Store üzerinden bizler edinemiyoruz. Aşağıda ilgili Play Store ekranlarının görüntüleri mevcut. Yine de bir şekilde cihazlardan edinmek isteyenler inceleyebilirler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder