Pages

16 Mayıs 2013 Perşembe

Google'dan Beklenmeyen Bir Nexus Sürprizi

Google I/O 2013'ün ilk gününde, herhangi bir Nexus haberi gelmedi. Yeni bir cihaz bekleyenler kalan 2 gün gelişmeleri takip edecekler ama ciddi anlamda daha evvel de bahsettiğimiz gibi bu yıl yeni bir Nexus cihaz görememe ihtimalimiz mevcut.

Öyleyse ne sürprizi var Google'ın Nexus'la ilgili?


Direkt Nexus ile ilgili bir sürpriz diyemesek de, Google'ın beklenmeyen hamlesi, "Nexus" ailesinden olmayan bir cihazı "Nexus" gibi yapmakla ilgili.

Google geliştirdiği bir bootloader ile piyasadaki farklı bir cihazı unlock edilmiş ve içerisine stok Android (AOSP) yüklenmiş vaziyette piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu işlemle de ilgili cihazın bir tür Google versiyonunu kullanıcılara sunmuş oluyor.

Bildiğiniz gibi Nexus cihazları ayrıcalıklı kılan her şeyden evvel stok Android ile çalışmaları.Android Open Source Project (AOSP) denen bu saf Android sürümü Google, Android geliştirme ekibinin elinden direkt çıkan sürüm oluyor. Sonra firmalar bunun üzerine kendi donanımlarını ekleyecek kodları yazıyorşar, kendi uygulamalarını çalıştırabilecek hale getiriyorlar, kendi Launcher'ları ile firmalarının imajını yansıtan bir arayüz tasarlıyorlar vs. Böylece her firmanın bir nevi "kendi Android"i oluyor. Samsung'lar, HTC'ler vs. tamamı firmanın diğer modelleri ile ortak bir arayüzle çalışıyor (HTC sense, Samsung Touchwiz gibi kendi özel launcher'ları sayesinde)



Google şimdi bu cihazları da hızlı güncellenme ayrıcalığından faydalandırmak istiyor. Çünkü Google ekibinin elinden çıkan stok Android, direkt güncelleniyor yeni sürüm yayınlandığı anda diğer firmalar ise yenilikleri tekrar kendilerine uyarladıkları Android'e adapte etmeye çalıştıklarından yepyeni bir cihazın yeni bir Android sürümüne yükselebilmesi 6 ayı bulabiliyor.

Google bu sürprizi devam ettirecek mi bilmemekle birlikte, Samsung'un son amiral gemisi Galaxy S4 için yazdığı bir bootloader ile bu cihazın stock Android ile çalışmasını sağladı. Yakında piyasa'ya da sürecek Galaxy S4 Google Edition olarak. Bir nevi normal bir Nexus cihazdaki işletim sisteminin aynısını aslında Nexus olmayacak bir cihazda bulacak ve aynı deneyimi yaşayacaksınız ve aynı şekilde diğer Nexus'larla birlikte güncellenecek cihazınız. Aslında Nexus olmayan bir Nexus cihaz değerken kastettiğimiz de bu. Henüz yeni bir Nexus göremesek de Google I/O 2013'de değişik bir sürprizle yeni bir Nexus'la tanışmış olabiliriz bu şekilde.

Google bunu sürekli hale getirip, diğer markalarla da deneyip Android'in hep eleştirildiği model ve sürüm çeşitliliği karmaşasının önüne bir nebze geçebilecek mi göreceğiz.

Bir nebze diyoruz çünkü halen sorunlar var. Bu şekilde de markanın kendi uygulamaları çalışacak mı bilmiyoruz. S Voice vs. gibi. Cihaz piyasaya çıktığında bu da yanıtlanmış olacak. Cihazın yaz aylarında ve 650$ fiyatla piyasada olması bekleniyor. Evet işletim sistemi olarak "Nexus gibi" olsa da fiyat olarak halen "Samsung gibi" olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder